De Morgen, 30 mei 2007

Zo’n 21 bekende Antwerpenaren spreken zich openlijk uit tegen het verbod op het dragen van een hoofddoek. Ze lenen hun gezicht aan een affichecampagne van BOEH!, omdat ze vinden dat het Antwerps stadsbestuur een ‘af’ beleid voert.

Het verzet tegen het hoofddoekverbod voor het Antwerpse stadspersoneel groeit. Actiegroep BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd!) heeft een affichecampagne gelanceerd met de tekst “Hoofddoek? De vrouw beslist”.

Zes maanden geleden prijkte het gezicht van actrice Annemarie Picard op de affiches die Patrick Janssens’ campagne ondersteunden. Vandaag leent ze haar gezicht aan een nieuwe actie die lijnrecht ingaat tegen het beleid dat Janssens voert. “Ik had nooit gedacht dat hij zo’n maatregel zou invoeren. Ieder mens heeft het recht om zijn geloof op zijn eigen manier te beleven. Wie ben ik om iemand te verbieden een hoofddoek te dragen?”

Picard vindt het beleid van de stad Antwerpen ronduit hypocriet. “We hebben ons decennia verzoend met poetsende vrouwen die een hoofddoek dragen. Als zo’n vrouw gaat studeren en een hoogopgeleide baan krijgt, wordt ze plots gevaarlijk en moet de hoofddoek af.”

Politiek van angst

Ook auteur Anne Provoost is “teleurgesteld” in het Antwerpse stadsbestuur. “Anders-zijn zou onze interesse moeten opwekken, niet onze ergernis”, zegt ze. “We leven in een pluriforme maatschappij. Het stadsbestuur zou het goede voorbeeld moeten geven en mensen leren om te denken in inclusiviteit, niet in exclusiviteit.”

Provoost ziet in de maatregel van het Antwerpse stadsbestuur een “politiek van angst”. “De sp.a is bang geworden en doet nu toegiftes aan het Vlaams Belang. We worden al jaren opgejaagd door die partij, maar nu gaan sommige politieke partijen er ook naar handelen.” Het is een ‘laf’ beleid dat wordt gevoerd, beaamt journaliste Tessa Vermeiren. “Een politiek van dichtgeknepen billen.” Acteur Pol Goossen stoort zich absoluut niet aan de hoofddoek en vindt dat elke vrouw zelf moet kunnen beslissen of ze er eentje draagt of niet.

Ook Vitalski, Youssef El Mousaoui, Tom Naegels, Walter Zinzen, Hilde Van Mieghem, Carry Goossens, Robbe De Hert, Margot Vanderstraeten, Ali Tcheelab en nog acht andere Antwerpenaren ondersteunen de actie van BOEH!. Het is misschien een illusie dat het hoofddoekverbod opnieuw wordt ingetrokken, denken ze, maar het debat wordt tenminste levendig gehouden.

Loze beloften

Nu al merken veel Antwerpenaren dat steeds meer bedrijven een verbod gaan hanteren. “Als we het Antwerpse stadsbestuur niet meer op andere gedachten kunnen brengen, willen we in ieder geval proberen te vermijden dat dit ook elders tot een inperking van de godsdienstbeleving van moslimvrouwen leidt”, zegt Saïda El Fikri van BOEH!. De maatregel van het stadsbestuur heeft in totaal zes vrouwen getroffen. Drie daarvan hebben besloten hun hoofddoek af te zetten en drie zijn overgeplaatst naar een andere functie. Vooral de manier waarop de vrouwen werden behandeld door hun werkgever is in het verkeerde keelgat geschoten. “Ondanks gedane beloften heb ik tot op vandaag geen andere baan aangeboden gekregen. Ik heb dus geen andere keuze dan mijn hoofddoek af te zetten, anders verlies ik mijn job”, zegt Badia, die al twaalf jaar voor de stad Antwerpen werkt.

Volgens El Fikri van BOEH! was het makkelijk om twintig bekende Antwerpenaren bereid te vinden om deel te nemen aan de campagne. “Er wilden nog veel meer mensen meedoen, maar ons budget liet dat niet toe.” Vanaf vandaag worden de affiches van BOEH! massaal verspreid in Antwerpen.

  • Journaliste Tessa Vermeiren: Dit is een politiek van dichtgeknepen billen
  • Cineast Robbe De Hert.
  • Zangeres-actrice Tine Reymer.
  • Acteur Pol Goossen.
  • Actrice Hilde Van Mieghem.

Janine Meijer

De posters vind je hier terug bij onze campagnes.