Belga, 01/09/2009

De eerste dag van het nieuwe schooljaar ging dinsdag aan het Antwerpse Koninklijk Atheneum niet onopgemerkt voorbij. Een zestigtal moslima’s protesteerde tegen het hoofddoekenverbod dat de school vanaf dit schooljaar invoert. Initiatiefnemer van het protest was Baas Over Eigen Hoofd! (BOEH! ), een actieplatform dat bestaat uit diverse groepen feministen die samen tegen de discriminatie van vrouwen strijden.

“Deze regel is in strijd met het recht op godsdienstvrijheid en schendt het recht op onderwijs voor één specifieke groep”, verduidelijkt Samira Azabar van BOEH! “Wij klagen deze dubbele discriminatie aan en riepen daarom op om dinsdag naar school te komen met een onzinnig hoofddeksel. Een ludieke actie om de onzinnigheid van het verbod aan te kaarten.”

Een zestigtal manifestanten, leerlingen, moeders, zussen en oud-leerlingen van de school, gaf gevolg aan de oproep. Zij streken neer aan de ingang van de school en protesteerden vreedzaam tegen het verbod.

Volgens het actieplatform moeten alle jongeren gelijke kansen op onderwijs krijgen. Daarbij mogen ze niet gedwongen worden om hun schoolkeuze te laten afhangen van het feit of ze hun hoofddoek mogen dragen of niet. “Zo wordt de schoolkeuze alleen maar beperkter van zodra er meer scholen het verbod invoeren. En dat komt de ontwikkeling en de kwaliteit van de opleiding van deze jongeren allesbehalve ten goede. Onderwijs is volgens ons de beste garantie op emancipatie”, luidt het bij de manifestanten.

De politie was discreet aanwezig, maar moest niet ingrijpen. BOEH! beraadt zich de eerstvolgende dagen over verdere acties tegen
het hoofddoekenverbod.

Meer over deze protestactie van BOEH! lees je hier bij onze campagnes.