Naar aanleiding van het hoofddoekenverbod dat op 1 september van kracht zal zijn in de Antwerpse Athenea, kondigt BOEH! de campagne Op 1 september zet ik op m’n kop wat ik wil aan.

BOEH! roept Antwerpse scholieren (en daarbuiten!) – gelovigen en niet-gelovigen, jongens en meisjes – op om op 1 september iets op hun hoofd te zetten. Wat dan ook. Een hoofddoek? Goed. Een reuze hamburger? Ook goed. Een schaalmodel van een zeilboot? Zeker goed. Hoe gekker, hoe beter.

Deze positieve actie brengt jongeren samen, die zo kunnen laten zien dat ze niet akkoord gaan met het hoofddoekenverbod, een regelrechte beperking van de godsdienstvrijheid en de vrije meningsuiting. Met deze actie stelt BOEH! de individuele keuzevrijheid centraal, zonder dat daarvoor scholen geboycot worden of dat er gestaakt wordt. En van zweepslagen is al helemaal geen sprake.

Wat is er mis met een hoofddoekverbod op school?

De genomen maatregel draagt absoluut niet bij tot een harmonieuze en diverse samenleving. Integendeel. Een hoofddoekenverbod leert de leerlingen (en burgers) net discrimineren in plaats van samen te leven als andersdenkenden. Een houding die onvermijdelijk leidt tot uitsluiting en intolerantie, in dit geval van één specifieke groep. Wij zijn voor het stimuleren van diversiteit i.p.v. het onzichtbaar trachten te maken. Wij zijn voor het vergroten van het contact tussen jongeren van verschillende etnische achtergronden en religies ipv het vergroten van de reeds bestaande kloof.

BOEH! lanceert daarom een campagne om de eenzijdige beslissing van de schooldirectie aan de kaak te stellen. En vooral om te laten zien dat wij niet akkoord gaan met deze beslissing, evenmin met de manier waarop dit debat tot nu toe is verlopen.

Zonder agressief of provocerend te willen zijn, maar op een ludieke manier.

Wie zijn de vrouwen van BOEH?

Deze actie is een initiatief van BOEH!, wat staat voor Baas Over Eigen Hoofd. BOEH! is een actieplatform dat bestaat uit een diverse groep feministen, die gesteund worden door verschillende organisaties (VOK, FC Poppesnor, FMV, Minderhedenforum, AEL, SAMV, … ). We werken samen tegen de discriminatie van vrouwen, en dus ook tegen de discriminatie van vrouwen die een hoofddoek dragen.

BOEH! promoot een ludieke manier van actievoeren, en wil daarmee vertellen dat dit onderwerp eigenlijk iedereen aangaat. Het gaat over zelfbeschikking, een modern en feministisch principe. De bedoeling is zeker en vast niet om de hoofddoek te promoten. Wij zijn gewoonweg van mening dat iedereen het recht heeft zelf keuzes te maken. Vandaar dat we zowel tegen het verbieden als tegen het verplichten van een hoofddoek zijn. En we vinden het al helemaal absurd dat je de ene onderdrukking zou tegengaan met een andere soort onderdrukking. Jongeren moeten de vrijheid hebben om te kiezen hoe ze hun religie invullen en welke plaats ze die geven binnen hun identiteit, ook op school.