De Standaard, 30 mei 2007

BV’s tegen hoofddoekverbod BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd!) heeft in het Ecohuis haar postercampagne tegen het hoofddoekverbod voor stadspersoneel voorgesteld. “Wij eisen een intrekking van het hoofddoekenverbod”, zegt Saida El Fikri van BOEH! “Omdat het verbod indruist tegen het recht op godsdienstvrijheid en emancipatie belemmert.”

BOEH! – kort voor Baas Over Eigen Hoofd! – heeft in het Ecohuis haar postercampagne tegen het hoofddoekenverbod voor stadspersoneel voorgesteld. “Wij eisen een intrekking van het hoofddoekenverbod’, zegt Saida El Fikri van BOEH! “Omdat het verbod indruist tegen het recht op godsdienstvrijheid en emancipatie belemmert”.

BOEH!, een overkoepelende organisatie van allochtone en autochtone vrouwenorganisaties, start met de postercampagne Hoofddoek? De vrouw beslist. Op de posters prijkt telkens het hoofd van een van de 21 bekende Vlamingen die zich tegen de kledingrichtlijn van de stad kanten.

Onder anderen Vitalski, Tessa Vermeiren en Pol Goossens schaarden zich achter het initiatief. BOEH! hoopt, los van partijpolitiek, in te spelen op de publieke opinie.

De vrouwenorganisatie meent dat de kledingrichtlijn van de stad, die voor iedereen geldt, de facto moslima’s viseert. Het verbod bemoeilijkt onder andere het vinden en houden van een baan voor vrouwelijke moslims. “Ik durf niet meer zeggen dat ik voor de stad werk”, getuigt Badia Miri van de stadscel Asiel.

Voortaan draagt zij geen hoofddoek meer tijdens de werkuren. “De islam zit bij mij in het hart en ik wil geen commotie veroorzaken. Maar het stoort mij dat wij als vodden worden behandeld. Als het om de kledingrichtlijn gaat, wordt er altijd op ons geschoten. Dat raakt mij. Vroeger draaide onze dienst op vier meisjes met een hoofddoek. Alleen ik blijf over en nu komen we handen tekort. Daar lijdt het werk onder.”

De postercampagne van BOEH! was nooit tot stand gekomen zonder de steun van het FMV. Daarom willen we bij deze graag de Federatie van Marokkaanse Verenigingen bedanken. Ook dank aan Pieter Bleuzé (www.projectbeta.be – fotografie) & Sara S’Jegers (ontwerp).

De posters vind je hier terug bij onze campagnes.