Gazet van Antwerpen, 16 december 2017
Zondag viert Baas Over Eigen Hoofd! haar tiende verjaardag in De Studio. BOEH! werd in 2007 opgericht als protest tegen het hoofddoekenverbod op scholen en kwam sindsdien met verschillende mediacampagnes en rechtszaken regelmatig in het nieuws.
“BOEH is een feministisch, antiracistisch en pluralistisch actieplatform”, steekt medewerkster en sociologe Samira Azabar van wal. “Dat laatste wil ik benadrukken, want het is blijkbaar moeilijk om te vatten dat een vrouw die geen hoofddoek draagt zou opkomen voor iemand die dat wel doet. En het gaat ons even goed over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, huishoudelijk geweld en deeltijds werken. Wat telt is dat vrouwen zelf mogen beslissen wat ze denken, dragen en doen.”
En dus heeft BOEH! geen probleem met pakweg een schaarsgeklede jongedame die op het Autosalon over een carrosserie staat te wrijven? “Als dat een vrije keuze is, waarom niet? Of het nu gaat over een hoofddoek of een fotoshoot in Playboy.”
Witte ridders
Het hoofddoekenverbod kwam er als onderdeel van een algemeen verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens in het GO!-onderwijs. De discussie woedt, ook wat ambtenaren met publieke functie betreft, nog steeds hevig. “Maar dat verbod heeft niets te maken met de bevrijding van de vrouw. Het maakt deel uit van islamofobisch denken: mensen hebben schrik van hoofddoeken en dus moeten we die angst wegwerken door ze te verbieden. De witte ridders zeggen dat we onderdrukt worden, maar je ziet ze nooit iets doen om het glazen plafond weg te werken. Patrick Dewael (Open Vld) heeft zich bijvoorbeeld altijd voor het verbod uitgesproken, maar is tegelijk diegene die in het parlement de meest vrouwonvriendelijke uitspraken doet. Terwijl Rachida Lamrabet (schrijfster en voormalig juridisch medewerker van UNIA, red.), die vanuit een artistieke context en haar beroepssituatie bepaalde zaken poneert, meteen aan de schandpaal wordt genageld.”
Concreet zat BOEH! al regelmatig samen met beleidsmakers en willen ze jonge meisjes een stem geven. “Ook op juridisch vlak hebben we overwinningen behaald. Zo werd het hoofddoekenverbod in GO! in 2014 door de Raad van State principieel afgewezen, een primeur met internationale weerklank.” Tenslotte is ook beeldvorming belangrijk. “Het is moeilijk om als moslima het debat te voeren. Men zegt vaak: ‘Och, je hebt toch geen vrije wil, je bent onderdrukt en gebrainwasht’. We worden niet als volwaardige gesprekspartner gezien, terwijl we dat nochtans benadrukken: BOEH! is een bondgenoot. En onderdrukt? Ik heb zelf altijd veel meer steun van mijn broers en echtgenoot gehad dan van de bredere samenleving. Of moeten we al blij zijn dat vrouwen in België met de auto mogen rijden?”
Mischa Bludts