Belga, 5 juli 2007

Tom Barman krijgt dit jaar de Prijs voor Democratie van de Gentse organisaties Democratie 2000 en vzw Trefpunt. De frontman van dEUS wordt gelauwerd omdat hij het initiatief nam voor de 0110-concerten voor verdraagzaamheid en tegen racisme. Op 21 juli, tijdens de Gentse Feesten, wordt de prijs uitgereikt op het podium aan Sint-Jacobs. Barman krijgt een beeldje van de Gentse kunstenaar Walter De Buck.

De Prijs voor Democratie werd in het leven geroepen na de eerste grote kiesoverwinning van het toenmalige Vlaams Blok in 1991. De prijs beloont mensen die verdraagzaamheid propageren en tegen racisme vechten. De eerste Prijs voor Democratie ging in 1992 naar Maurice De Wilde. Andere laureaten waren Karel Van Noppen, Regine Beer en Paula D’hondt.

Tom Barman en een rist andere artiesten wilden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 een vuist maken tegen extreem-rechts. Met de 0110-concerten lokten ze 100.000 mensen naar Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent.

“Tom Barman krijgt de prijs niet alleen omwille van de concerten, maar ook omdat hij blijk gaf van iets dat al een tijdje verdwenen was uit de culturele sector, namelijk openlijk standpunt innemen tegen racisme”, zegt voorzitter Eric Goeman van Democratie 2000. De jury waardeert de energie en het doorzettingsvermogen die de Antwerpse muzikant had om de concerten te organiseren, hoewel er geen politieke steun was. Hij bereikte ook jongeren met zijn boodschap.

De tweede laureaat van de Prijs voor Democratie is vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel, die door bagagehandelaar Flightcare op Zaventem was ontslagen, maar voor de rechtbank gelijk kreeg. BOEH (Baas Over Eigen Hoofd) werd derde laureaat wegens de actie die de groep voerde tegen het hoofddoekenverbod aan de Antwerpse stadsloketten.

Belga