Solidariteitsactie op sociale media

Kaoutar Achahbar is een van de talloze vrouwen en meisjes die botsen tegen de discriminerende hoofddoekenverboden in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Ze kreeg bij Stad Lokeren te horen dat ze perfect was voor een stage bij de Dienst Samenleving, waar ze als vrijwilliger al enkele jaren actief was, maar dat ze niet zou kunnen beginnen als ze haar hoofddoek niet afzet.

Kaoutar vindt – net zoals wij – dat wat zou moeten tellen in haar hoofd zit, en niet wat ze op haar hoofd draagt. Ze bleef dan ook niet bij de pakken zitten en vroeg een constructief gesprek aan om te vermijden dat andere toekomstige kandidaten dit zouden meemaken.
Stad Lokeren besloot hier helaas niet op in te gaan en Kaoutar af te wimpelen met een verwijziging naar de visie van het stadsbestuur in plaats van effectief werk te maken van de mooie woorden in hun gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

Maar opnieuw besluit Kaoutar verder actie te nemen en op te komen voor het recht van elke vrouw om zelf te beslissen wat ze draagt. Via sociale media riep ze woensdag 9 juni 2021 uit tot solidariteitsdag met vrouwen die een hoofddoek dragen oftewel ‘hijabi’s’. BOEH! is vanzelfsprekend solidair en ondersteunt graag mee deze actie. 

Initieel vraagt Kaoutar om een rode hoofddoek of ander hoofddeksel te dragen en een selfie te delen op sociale media onder de hashtag #isupporthijabiday. Uit respect voor de betekenis die vrouwen geven aan hun hoofddoek vragen wij vanuit BOEH! – in overleg met Kaoutar – om een ander rood kledingstuk te dragen als je in je dagelijkse leven geen hoofddoek draagt. Dit om de betekenis van de hoofddoek evenals de discriminerende praktijken waarmee hijabis op dagelijkse basis te maken krijgen niet te triviliaseren.

Sarah, Yasmina, Mirjam, Imaan, Anna, Soehaila, Samira en Malikka van BOEH! deden mee met de actie en deelden selfies op sociale media.