Gazet van Antwerpen, 21 november 2008

Het Antwerpse stadsbestuur vraagt het personeel om naar aanleiding van Wereldaidsdag het rode hiv-speldje te dragen, ook zij die aan het loket werken. BOEH! reageerde hier vandaag op in de Gazet van Antwerpen [zie onder] en op ATV en zal haar standpunt ook toelichten tijdens de eerstkomende Wakker op zondag (op 23 november).

Hoofddoek niet, hiv-speldje weer even wel

Het Antwerpse stadsbestuur vraagt het personeel om naar aanleiding van Wereldaidsdag het rode hiv-speldje te dragen, ook zij die aan het loket werken. De organisatie BOEH! (Baas over eigen hoofd!) begrijpt dit niet. “De stad bewijst nu dat de kledingvoorschriften alleen gelden voor personeel met een hoofddoek”, zegt Saïda El Fekri van BOEH!

Antwerpen

Op 1 december is het Wereldaidsdag. De personeelsleden krijgen van het stadsbestuur de vraag om het rode hiv-lintje te dragen en zo hun solidariteit te tonen met mensen met hiv en aids. Daarbij ontvangen ze zo’n speldje. Op sommige plekken wordt het symbool al gedragen, ook aan de loketten.

BOEH! vindt dit onbegrijpelijk. In maart 2007 vaardigde het stadsbestuur de dienstnota uit over de kledingvoorschriften. Daarin staat dat personeelsleden met een publieke functie geen tekenen van persoonlijke overtuiging mogen dragen. De dienstnota heeft het naast de hoofddoek ook over het hiv-speldje.

Acties

“Wij hebben op zich geen probleem met de campagne rond aids, maar het stadsbestuur overtreedt wel de eigen kledingvoorschriften”, zegt El Fekri. “Dit bevestigt onze overtuiging dat de kledingvoorschriften alleen in het leven zijn geroepen om personeelsleden met een hoofddoek te weren uit loketfuncties. We gaan ons vrijdag beraden over mogelijke acties. Als het stadsbestuur voorschriften oplegt, dan moeten ze voor iedereen gelijk zijn.” Schepen van Loketwerking Monica De Coninck (sp.a) ontkent de aantijgingen van BOEH! “Dit is een eenmalige afwijking op de kledingvoorschriften”, zegt kabinetsmedewerker Johan Renard. “De actie past binnen een grootschalige gezondheidscampagne rond aids. Vorig jaar was ons aandeel beperkt tot het aanbieden van speldjes in een mandje aan de loketten van onze diensten. Uit een evaluatie bleek dat de impact beperkt was. Daarom dat we dit jaar het personeel vragen om het rode lintje te dragen, ook aan het loket. Dat verhoogt de zichtbaarheid. Het klopt niet dat we de kledingvoorschriften hebben opgesteld om personeelsleden met een hoofddoek te weren aan het loket. We bouwen de kledingvoorschriften ook niet af.”

Sacha Van Wiele