Gazet Van Antwerpen, 28/05/2013

In Gent mogen ambtenaren achter het loket voortaan weer religieuze symbolen dragen. De linkse bestuurspartijen sp.a en Groen hebben hun meerderheid gebruikt om het hoofddoekenverbod weg te stemmen, zeer tegen de zin van de derde coalitiepartner Open Vld.

Het Gentse verbod op hoofddoeken, kruisjes en keppeltjes achter het loket kwam er zeven jaar geleden op initiatief van Open Vld. In de huidige coalitie is die partij mathematisch niet meer nodig. Bestuurspartners sp.a en Groen hebben aan hun 26 op 51 zetels genoeg voor een meerderheid, en dat hebben ze gisteravond laten voelen door het hoofddoekenverbod in de prullenmand te gooien. Het verbod sneuvelde met 29 tegen 21 stemmen.
Het thema belandde op de agenda van de gemeenteraad na een petitie van 10.000 Gentenaars. “Blijkbaar is de Vld vergeten om hier een breekpunt van te maken”, sneerde N-VAoppositieleider Siegfried Bracke. “De liberalen gedragen zich steeds meer als een steunpartij voor links.”

“Opportunisme”

Open Vld leek zich gisteren bij voorbaat al neer te leggen bij het resultaat van de stemming, zij het met dikke tegenzin. “Ik betreur het enorm dat de klok wordt teruggedraaid”, verklaarde schepen Mathias De Clercq. “Dit is geen goede zaak voor de Gentenaars.” In een open brief haalden de liberalen fors uit naar coalitiepartner sp.a. “Dit gaat over politiek opportunisme van de sp.a die na de verkiezingsnederlaag in Antwerpen, waarbij veel stemmen verloren gingen aan Groen en PVDA, haar aanhang bij de allochtone kiezers wil herstellen. Vrouwen met een hoofddoek aan het loket zijn het begin van een dijkbreuk, waarin gelovigen steeds meer uitzonderingen en speciale behandelingen zullen vragen in naam van God.”

“Geflipflop moet stoppen”

N-VA pleit intussen voor eenzelfde regeling die op alle niveaus geldt. “Alle lokale, Vlaamse en federale ambtenaren moeten neutraal zijn”, aldus ondervoorzitter Ben Weyts. “Het geflipflop over het neutraliteitsprincipe moet ophouden. Vandaag moeten ambtenaren in de ene gemeente neutraal zijn en in de andere niet. Als men in de gemeenten dan ook nog eens het ene jaar neutraliteit vereist en het volgende jaar niet, zoals nu in Gent, is
het einde zoek. In 2014 moet er duidelijkheid komen op alle niveaus.”

De activisten van BOEH (Baas Over Eigen Hoofd), die achter de petitie zaten, reageren opgetogen op hun overwinning. “Dit is van cruciaal belang”, zegt Kitty Roggeman. “We weten dat we in Antwerpen nog geduld zullen moeten oefenen, maar de stemming in Gent toont aan dat de dingen ten goede kunnen veranderen. Het is hoopgevend dat sp.a haar standpunt heeft aangepast. Dat heeft weinig met politiek opportunisme te maken. Er is gewoon een jongere generatie opgestaan binnen die partij, die minder verkrampt omgaat met religieuze symbolen en keuzes van anderen respecteert.”

RAF LIEKENS