FemCity: BOEH! in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam

Op woensdag 11 mei trekt BOEH! naar Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, waar we zijn uitgenodigd om voor de vierde editie van FemCity, een intersectioneel feministisch platform. Samira Azabar en Ida Dequeecker van BOEH! zullen het hebben over de kosten en de baten van vijftien jaar actievoeren, over het neutraliteitsprincipe, over gelijk krijgen zonder dat er iets veranderd en de moeizame relatie met de media. Maar ook over zusterschap en het werken aan een betere samenleving. 

In het tweede deel van de avond werpen ze een blik op de Nederlandse context, waar in het begin van maart door minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid werd aangekondigd dat politiemensen en buitengewoon opsporingsambtenaren geen religieuze hoofdbedekking mogen dragen. Dit staat haaks op eerdere beslissingen van gemeenteraden van steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Arnhem. Is deze beslissing een voorbode op een groter wordende ban van de hoofddoek in meerdere sectoren? Wie krijgt er een stem in deze discussie en wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de polemiek en het protest in Vlaanderen en Nederland?

Meer informatie over de sprekers:

  • Socioloog Samira Azabar werkt als docent en doctoraatsonderzoeker politieke wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Ze is co-host van de podcast Politicologica. Ze is feminist, moeder en activist bij BOEH!
  • Feminist en activist Ida Dequeecker is medeoprichter van de Dolle Mina-beweging in Vlaanderen in 1970, de radicale autonome feministische beweging die opkwam ‘vrouwenbevrijding’ zoals het toen heette en die ondermeer actie voerde voor abortus uit het strafrecht met de slogan ‘Baas in eigen buik’. Ze richtte vervolgens mee de Feministisch Socialistische beweging op (FemSoc) en is al jaren actief bij de feministische denktank Furia. Tenslotte is ze medeoprichter van BOEH!
 
Meer informatie over, en tickets voor dit evenement op de website van Pakhuis De Zwijger.