De afgelopen maanden ging BOEH! in drie verschillende steden het debat aan met vertegenwoordigers van verschillende organisaties en instanties over de realiteit van het diversiteitsbeleid in Vlaanderen. Tijdens de afsluitende avond – opnieuw in Antwerpen – bieden we u een exclusieve lezing aan van Christine Delphy.

Christine Delphy is een gekende Franse feministe. Zij richtte o.m. mee het ‘Collectif féministe pour l’égalité’ op, en recent, na het hoofddoekenverbod in de Franse scholen, de actiegroep ‘Une école pour tous et pour toutes’, die gekant is tegen dit verbod.

Zij is doctor in de sociologie en de filosofie, directrice en hoofdredactrice van het tijdschrift ‘Nouvelles Questions Féministes’. Zij zorgde voor nogal wat ophef in Franse feministische kringen toen zij zich in 2004 verzette tegen de wet die in Frankrijk het dragen van een hoofddoek op school verbood.

Christine Delphy is niet zo bekend in Vlaanderen, en daarom nodigt BOEH! u uit om op dinsdag 5 mei 2009, tijdens de afsluitende avond van onze debattenreeks, kennis te komen maken met deze Franse feministe die als één van de enigen moedig stelling heeft ingenomen tegen het hoofddoekverbod op de Franse scholen. Sarah Bracke, feministe en professor in de sociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, gaat in op de lezing van Christine Delphy. Wat zijn neutraliteitsnormen waard, als ze in de praktijk leiden tot meer discriminatie, seksisme en racisme?

De documentaire ‘Un racisme à peine voilé’ (te bekijken op Daily Motion) biedt een goede introductie in het verloop van de hoofddoekdiscussie in Frankrijk, en in de verschillende standpunten en actoren. Op de website ‘Les mots sont importants’ vindt u een goede selectie teksten van de hand van Christine Delphy. Vooral de tekst ‘Antisexisme ou antiracisme ? Un faux dilemme‘ biedt een goede inleiding op haar ideeëngoed met betrekking tot racisme, seksisme, feminisme en de hoofddoekdiscussie.

Programma

18.00 – Receptie (reservatie noodzakelijk, zie onder)
20.00 – Inleiding door Bert Anciaux (Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Media) en Yasmina Akhandaf (BOEH!)
20.15 – Lezing Christine Delphy, met een reactie van Sarah Bracke

BOEH! nodigt u vriendelijk uit op de afsluitende receptie van de debattenreeks, tussen 18u en 20u. Indien u aanwezig wil zijn op de receptie, vragen we u om te reserveren op info@boeh.be en dit vóór 30/4 om 17u. Voor de lezing is geen reservatie nodig.

Praktisch

  • Dinsdag 5 mei 2009 – 18u (receptie), 20u (lezing) – einde rond 22u30
  • Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, Antwerpen (klik voor wegbeschrijving)
  • De toegang is gratis.

Een initiatief van…

BOEH! in samenwerking met Vzw Motief, Federatie Marokkaanse Verenigingen (FMV), FMV Steunpunt Gent, Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV), Vrouwen Overleg Komitee (VOK), FC Poppesnor, Minderhedenforum, AEL, Zuiderpershuis, De Centrale, KVS.

Met de steun van

Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Media – Bert Anciaux