Gazet van Antwerpen, 3 april 2007

Het actieplatform van allochtone en autochtone vrouwenorganisaties BOEH! noemt de nieuwe dresscode voor stadspersoneel discriminerend en eiste maandagavond op een persconferentie dat die wordt ingetrokken.

Baas Over Eigen Hoofd! eist intrekking hoofddoekverbod stadspersoneel

“Het plotse enthousiasme voor neutraliteit is selectief voor vrouwen met hoofddoek”, klinkt het. “Alternatieve jobs zijn er amper, zodat de vrouwen verplicht zijn hun hoofddoek af te zetten. Dit is vernederend en pijnlijk.”

BOEH! dringt aan op een open gesprek met burgemeester Patrick Janssens. “Wij denken dat hij niet beseft hoe zwaar deze klap is,” zegt Laila Ekchouchou. “Het gaat over perfect geïntegreerde vrouwen, die vooruit willen met hun leven. Sommigen werken al twaalf jaar voor de stad. Van de ene dag op de andere hebben zij hun vertrouwde werkplek moeten vaarwel zeggen. Het stopt trouwens niet bij vrouwen in loketfunctie, ook kinderverzorgsters, poetsvrouwen, zelfs vrijwilligsters bij de jeugddienst, hebben geen andere keuze dan hun hoofddoek af te zetten. Deze dresscode is een stad onwaardig die voor diversiteit kiest.”

De vrouwenorganisaties begrijpen niet dat de vrouwen nooit gevraagd werd wat hun hoofddoek voor hen betekent. “De hoofddoek is geen religieus symbool, het is een religieus voorschrift, dat je niet zomaar naast je kan leggen. Wij zijn ook voor neutraliteit. Als criterium voor een instelling en haar dienstverlening, niet voor de mensen die er werken.”

“Onze directeur vertelde dat hij geen plaats had om zes extra mensen een backoffice-functie te geven. Nochtans had men ons dat expliciet beloofd. Uiteindelijk zijn we overgeplaatst naar verschillende locaties. Diegene die in regio A woont, moest naar regio B, en diegene die in regio B woont, moest naar regio A. Wat ons deed vermoeden dat ze verwachten dat we dan zelf zouden opstappen. Onderhandelen was geen optie en weigeren konden we niet. De helft van ons is alleenstaande moeder of heeft net een huis gekocht.”

Geen zomer zonder… hoofddoek

De stad Antwerpen lanceert deze zomer de campagne Geen zomer zonder A met enkele affiches waarop de bekende hoofdletter A niet zal ontbreken. Een dertigtal mensen kwam gisteren de fotoshoot voor de campagne bijwonen. De affiches zullen in elk geval de diversiteit van de stad realistisch weergeven, want ook enkele moslima’s wilden deel uitmaken van de zomerse campagne. “Wij zijn evengoed een deel van Antwerpen en een campagne van de stad moet toch waarheidsgetrouw zijn”, zegt Maryam H’Madoun. “Dat is de reden waarom wij meedoen. Antwerpen is trouwens een warme, gezellige stad en wij voelen ons rasechte Antwerpenaars. Is de slogan van Antwerpen niet ’t Stad is van iedereen? Dan mag dat wel eens duidelijk worden.”

Karin Vanheusden