Op vraag van VTM ging BOEH! afgelopen zaterdag op de Dageraadplaats te Antwerpen in discussie met Filip Dewinter (Vlaams Belang). Van het ruim anderhalf uur durende ‘gesprek’ werd een montage gemaakt van een kleine 4 minuten, die vanavond te zien zal zijn in het VTM-nieuws (om 19u, om 23u20, herhalingen vanaf 3u). Om 23u20 krijgt u Filip Dewinter er nog een keer live bovenop, voor een korte reactie op de reportage.

BOEH! ging dit debat aan met gemengde gevoelens. Zo twijfelen we aan het nut van discussies met mensen die uitgesproken racistische ideologieën koesteren. Uiteindelijk hapten we toch toe, omdat we er een kans in zagen om de negatieve beeldvorming van tv-kijkend Vlaanderen over moslims en over de hoofddoek te doorbreken. Of we in dat opzet geslaagd zijn, zullen de reacties wellicht uitwijzen. Laat ons gerust weten wat u er van vond. We proberen de reportage morgen online te plaatsen.

Omdat de VTM-reportage wel heel erg kort is, herhalen we graag nog een keer waar we voor staan. BOEH! is het platform van moslim- én niet-moslimvrouwen dat specifiek pleit tegen het hoofddoekverbod van de stad Antwerpen en vóór keuzevrijheid door elke vrouw. Elke vrouw moet zelf kunnen kiezen of ze een hoofddoek draagt of niet. BOEH! vindt neutraliteit van personeel belangrijk, maar pleit voor een inclusieve neutraliteit. Dat wil zeggen dat neutraliteit moet blijken uit de manier waarop iemand haar of zijn functie uitvoert, niet uit hoe zij of hij eruit ziet. Daarnaast pleiten we voor actief pluralisme. Dat vertrekt van de erkenning dat diversiteit realiteit is, maar het gaat verder: het is een energetisch engagement met diversiteit, een actief engagement om elkaar beter te leren kennen, over verschillen heen.

Als je op de hoogte wil blijven van onze activiteiten, raden we je aan om onze Facebook-groep te vervoegen