De Morgen, 6 juli 2018

Een enorme regenboog zal de Antwerpse skyline sieren tijdens de Antwerp Pride in augustus, die deze week werd voorgesteld. Zo waren recent ook de straten van Antwerpen gekleurd, in alle kleuren van de regenboog. Met de slogan: “In Antwerpen kan iedereen stralen”. Hiermee wil ’t Stad een inclusief signaal geven.

De straten van Antwerpen zijn altijd al gekleurd geweest. Naast de lgbtq+-gemeenschap, zijn er de joodse, islamitische, andersgelovige, vrijzinnige en zoveel andere; naast de Belgen zijn er vele verschillende groepen migranten en vluchtelingen. Antwerpen telt na Amsterdam de meeste nationaliteiten ter wereld.

Kunnen alle mensen uit deze superdiversiteit ook stralen in ’t Stad? We bedoelen: mogen ze overal stralen met hoofddoek, kruisje, tulband, keppeltje, fakkeltje, regenboog-T-shirt en andere? Alvast niet in publieke functies!

Sinds het hoofddoekenverbod in 2007 heeft de stad een “dresscode” voor haar personeel. In dat kader deed onze huidige burgervader nog geen vijf jaar geleden uitspraken zoals “geen homo-T-shirt achter het loket” – met andere woorden, geen zichtbare pro-lgbtq+-tekenen. Volgens De Wever zou “elke vorm van expressie begrensd zijn achter het loket”, zoals hij in 2013 zei. Iedereen gelijk? Maar waarom gaat nu de exclusieve aandacht naar de regenboog, het symbool van de lgbtq+ en mogen bovendien de bijbehorende speldjes zelfs achter het loket gedragen worden. Waarom? De gemeenteraadsverkiezingen?

Het valt op hoe verschillende partijen zich sterk profileren op ‘inclusiviteit’ op de kap van verschillende minderheidsgroepen. Vaak gaat dit samen met een discours van racisme en islamofobie. De stelling leeft dat moslims of vreemdelingen de facto anti lgbtq+-rechten zijn. Men ontkent ook systematisch dat er ook binnen de lgbtq+-gemeenschap diversiteit is, zoals de queer moslim of de transgender
vluchteling.

Dit fenomeen heet pinkwashing, oftewel het instrumentaliseren van het zogenaamd ondersteunen van lgbtq+-rechten om de aandacht af te leiden van een negatief politiek beleid, zoals het inperken van mensenrechten ten aanzien van andere minderheidsgroepen. Als we dit kaderen in het specifieke beleid van de stad Antwerpen zien we een sterk contrast tussen het imago dat de stad met deze campagne nu naar buiten wil brengen en het daadwerkelijke uitsluitingsbeleid dat ze voert ten aanzien van mensen met een bepaalde religie of afkomst.

Wij willen de slogan “In Antwerpen kan iedereen stralen” verruimen tot iedereen, zonder enige dubbelzinnigheid rond pinkwashing of een achterliggende agenda van eigenbelang.

Wij willen het idee ontkrachten dat steun voor lgbtq+-rechten gepaard moet gaan met racisme. Wij zijn solidair met de lgbtq+- gemeenschap en komen op voor de rechten van iedereen die deze stad zo kleurrijk maakt. Met een reeks portretten, terug te vinden op Instagram en Facebook van BOEH!, van Antwerpenaren met verschillende afkomst, gender, geaardheid, geloof, leeftijd en geslacht laten we een gezamenlijk geluid horen: een andere politiek is mogelijk én nodig, een politiek waarbij de mensenrechten van álle burgers worden gerespecteerd.

Wij zijn voor inclusie van allen. Samen staan wij het sterkst. In Antwerpen moet iedereen kunnen stralen!

Ondertekenaars:
Arthemis Imaan Snijders, Yasmina Akhandaf, Ida Dequeecker, Marian van Vliet, Samira Azabar en Sarah El Massaoudi (BOEH!)
Benoit Dhondt (Mensenrechtenadvocaat)
Hilde van Vreckom (advocate en bestuurslid Movement X)
David Paternotte (Socioloog ULB)
Sarah Bracke (Professor sociologie, Universiteit van Amsterdam)
Amal Miri (Doctoraal onderzoeker UGent)
Marit van Splunter (Co-Voorzitter Movement X)
Orlando Verde (Stafmedewerker Kif Kif)
Jonas Slaats (Stafmedewerker Kif Kif)
Abbie Boutkabout (Zakelijk coördinator Kif Kif)
Mohamed El Khalfioui (Algemene coördinator Kif Kif)
Anissa Boujdaini (schrijfster/spoken word artieste)
Yvan Brys (lgbtq+-activist)
Karima Arektoute (activiste)
Anja Meulenbelt (schrijfster)
Mohammed Barri (studenten vereniging AYO)
Nabila Fadil (onderwijzer)
Ciska Hoet (cultuurjournalist)
Piet Pieters (docent KdG hogeschool)
Wouter Hillaert (cultuurjournalist rekto:verso) en nog vele anderen.

Benieuwd naar alle portretten van deze actie? Je vindt ze nu ook hier terug op onze website, bij onze campagnes.